amilo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď sa sudca súdi

Ešte v roku 2001 vyšiel krátky článok v istom denníku o privatizácii jedného z najväčších podnikov na juhu Slovenska. Vtedy určite nik netušil, že o osem rokov už nebude pomaly ani chýru ani slychu o tejto strojárskej pýche. Nik nemohol tušiť ani to, že v roku 2009 sa odznova začne súdne konanie vo veci toho článku a spis bude obsahovať vyše 900 strán. Odvolací súd zrušil prvostupňový rozsudok, ktorý zamietol návrh navrhovateľov, a vrátil obsiahly spis na "okres".

Troch autorov článku, bývalých pracovníkov podniku,  ktorí upozornili na  zlovestný postup privatizérov, žalobou napadla iná trojica. Totiž, tí privatizéri a ich ideový vodca. Vo veci ochrany osobnosti. Prví  dvaja sú dnes "za vodou", lebo obrovský majetok im spadol do lona, tretí sa v minulom roku stal sudcom okresného súdu. Súdnej rade, ktorá ho navrhla prezidentovi, tvrdil, že bol  podnikovým právnikom.  Nepochválil sa, že bol  členom predstavenstiev a dozorných rád, predsedom predstavenstva pochybne zlikvidovaného podniku,  že mal prsty vo veľmi podozrivých záležitostiach, ani to, že je účastníkom desiatok trestných stíhaní a občiansko-právnych konaní. A nielen na Slovensku. Dokonca aj české "státní zastupitelství", čo je obdoba našej prokuratúry, výslovne uvádza meno dnešného sudcu medzi podozrivými.

Mimochodom, chmúrne prognózy autorov inkriminovaného článku sa do bodky potvrdili. Aj preto prvostupňový súd žalobu o ochranu osobnosti zamietol. Ibaže, "kraju" prekážali akési procesné chyby, na ktoré upozornil jeden z navrhovateľov, teda ten súčasný sudca.

Na okresný súd do Levíc sa  tento sudca dnes dostavil, talár nechal na "svojom" súde v okresnom mestečku neďaleko Bratislavy, a sadol si po pravej ruke konajúceho kolegu. Aj so spomínanými ľuďmi, čo sú už za vodou. Takže, sudca sa súdi... So svojimi "spolubojovníkmi" sa pravidelne stretáva, zrejme si majú čo povedať.

Pojednávajúci sudca v pokročilom veku odmietol  vypočuť prítomného svedka, ktorého navrhli odporcovia. Pojednávanie odročil na neurčito. A do spisu pribudnú ďalšie stránky, ten privatizér, ktorého v novinách "osočili", navrhol svedecky vypočuť svoju manželku.  Článok vraj narušil ich  manželský život. Údajne aj v intímnej oblasti. Zrejme to bolo veľmi intenzívne narušenie, keď si  túto traumu pamätá aj po ôsmich rokoch. Prídu aj ďalší navrhnutí svedkovia. Jeden z nich čelí na súde žalobe za vydieranie so zbraňou v ruke, druhému  privatizéri po privatizácii ako oddanému bodygardovi predali mostový žeriav za sedem tisíc /korún/, aby toto miliónové monštrum ešte v ten istý deň tiež predal - vtedajšiemu ideovému vodcovi privatizácie.  Za tridsaťnásobne vyššiu sumu. Ale ani u nového majiteľa sa stroj dlho nezohrial...

Vráťme sa však k súdiacemu sa sudcovi. Keďže aj sudca je len človek, môže nielen súdiť, ale aj sa súdiť, ako každý iný. A neostane to len pri tomto spomínanom súdnom spore.  Svojmu príbuznému už roky dlhuje značné sumy a akosi sa nemá k tomu, aby vrátil, čo vrátiť má. Naopak, voči svojmu veriteľovi, inak svedkovi na vlastnej svadbe, najpr peniaze nevracal, lebo nemal z čoho, potom staval dom ako kaštieľ, a pod.  Teraz by už mohol, ale najprv si musel kúpiť  veľkého  "bavoráka".

Aby veriteľ neotravoval, sudca nelenil a už naňho podal tretie trestné oznámenie. Za ohováranie. Dve zrušila generálna a okresná prokuratúra ako nezákonné, tretie je ešte "živé". Veriteľa to vraj nezastaví a podá žalobu na súd.

A tak podarený sudca si  znova vyskúša, ako to chutí bez talára...


Súdy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014